Solicitare de implicare pentru Sanofi România

În 27 martie 2020, la București, Sanofi România a dat un comunicat de presă – Sanofi: Informații importante cu privire la Plaquenil® și COVID-191Sanofi: Informații importante cu privire la Plaquenil® și COVID-19. În respectivul comunicat, se precizează: „Una dintre principalele noastre priorități este să asigurăm continuitatea livrărilor de Plaquenil® pentru utilizare conform indicațiilor actuale, aprobate. Sanofi colaborează cu autoritățile sanitare naționale și cu experți științifici din diferite țări afectate de pandemie, pentru a investiga raportul beneficiu/risc al medicamentului Plaquenil® în tratamentul afecțiunii COVID-19. La solicitarea guvernelor și/ sau a autorităților naționale din domeniul sănătății, Sanofi poate furniza sau dona acest medicament. Sanofi are capacitatea de fabricație necesară pentru a crește producția, menținând în același timp niveluri adecvate de aprovizionare pentru utilizarea în indicațiile actuale, autorizate, ale medicamentului Plaquenil®.”

Mă bucur când citesc aceste rânduri, dar, când sun la farmacii, bucuria se volatilizează, căci nu primesc decât răspunsuri negative – „Nu avem!”. Și nu doar eu sunt în situația aceasta, ci mulți alți pacienți autoimuni, aflați sub tratament permanent cu sulfat de hidroxiclorochină. Dacă una dintre principalele priorități ale Sanofi România este să asigure „continuitatea livrărilor de Plaquenil® pentru utilizare conform indicațiilor actuale, aprobate”, atunci de ce pacienții care au o astfel de recomandare medicală nu îl găsesc în farmacii? Cum rămâne cu acele declarații vizând „niveluri adecvate de aprovizionare pentru utilizarea în indicațiile actuale, autorizate”? De ce această prăpastie între vorbe și fapte? În contextul actual, în ciuda asigurărilor și a explicațiilor, pacienți cu boli autoimune severe au fost lăsați fără tratament, căci vorbele goale nu rezolvă problema deficitului de pe piață. Și asta în condițiile în care Plaquenil nu este substituibil în bolile autoimune care impun tratament cu acest medicament. Ba, mai mult, în absența medicației cu sulfat de hidroxiclorochină, afecțiunile menționate pot înregistra evoluții îngrijorătoare, în anumite situații amenințătoare de organe vitale și, implicit, de viață.

Am apreciat, în respectivul document, apelul Sanofi către autorități, vizând comunicarea reacțiilor adverse grave cunoscute, asociate cu utilizarea sulfatului de hidroxiclorochină. Producătorul admite astfel că administrarea de Plaquenil poate avea efecte adverse grave și știe, bineînțeles, că pacienții care urmează tratament permanent cu acest medicament se expun acestor reacții, care se pot amplifica „la doze mai mari de hidroxiclorochină”, inclusiv cumulativ, prin uz îndelungat. Producătorul cunoaște, de asemenea, chiar dacă nu menționează în respectivul comunicat, realitatea sumbră a bolilor autoimune care impun tratamentul cu hidroxiclorochină sulfat și faptul că neadministrarea medicamentui riscant este pentru pacienții autoimuni, care au această prescripție medicală, chiar mai riscantă. Și, atunci, de ce întreține, prin tăcerea sa, o situație de netolerat? Dacă Sanofi produce cu gândul la pacienți și pentru sănătatea acestora, de ce acum ne-a abandonat? Sanofi nu poate furniza sau dona hidroxiclorochină sulfat decât „la solicitarea guvernelor și/sau a autorităților naționale din domeniul sănătății”? La solicitările pacienților, nu poate acționa astfel? Sau nu se poate sesiza din oficiu și să sesizeze și respectivele autorități, dacă aprovizionarea „pentru utilizarea în indicațiile actuale” are de suferit? Implicarea Sanofi în rezolvarea deficitului de Plaquenil de pe piață, inclusiv în beneficiul pacienților autoimuni, nu ar fi oare o dovadă de responsabilitate socială reală? Este adevărat, noul coronavirus este popular acum, dar, noi, pacienții autoimuni, suntem clienții fideli și nu ar trebui să fim aruncați la coș în vreme de criză, o criză care și așa presupune riscuri ridicate în ceea ce ne privește. Dacă așteptăm numai de la autorități, poate vom aștepta mult și în stare de rău. Bine ar fi ca producătorul să nu ne uite și să ne pună o vorbă bună, fără a rămâne însă în sfera discursurilor!

P.S. Abia aseară am aflat de comunicat, printr-un email primit de la un prieten binevoitor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *