Scurtă îndrumare pentru cumpărare

Vin Sărbătorile Pascale, iar magazinele și piețele sunt deja aglomerate. Totuși, aglomerația ar putea fi evitată, dacă am avea în vedere câteva aspecte – și nu doar pentru perioadele de sărbători sau în acest context pandemic:

  1. Anumite produse se pot achiziționa online – nu este nevoie decât de timp, atenție și un efort de gândire, pentru a face analiza și conexiunile necesare. Am menționat „conexiuni“, pentru că nu cumperi de la primul colț al internetului, compari și încerci să identifici magazinul care are o ofertă bogată și un raport bun calitate-preț, precum și condiții acceptabile în ceea ce privește transportul. Și, cum de sărbători considerăm că avem nevoie de mai multe produse și de mai mult din fiecare sortiment în parte, o comandă online ar putea ridica mai puține probleme din perspectiva taxelor de transport, care sunt invocate frecvent ca impediment. În ceea ce privește achizițiile din supermarketuri, există și aici numeroase posibilități de comandă online, cu livrare la domiciliu.
  2. Faci o listă cu produsele necesare, menționând, în dreptul lor, de unde le achiziționezi. Astfel, atunci când intri într-un magazin sau în piață, cauți exact ce ai de luat. Pentru comparații de prețuri sau pentru a identifica diferite reduceri ori „noutăți“, sunt de ajutor site-urile magazinelor/cataloagele virtuale. Evident, se pot face analize și la fața locului, se pot căuta produse noi și eventuale „promoții“ neafișate online, dar pregătirea de acasă ajută clientul să stea mai puțin „în târg“. Căci, să stai „șapte ani“ în fața unui raft, cu ditamai căruciorul lângă tine, ca să îți amintești ce doreai să mai iei sau pentru că nu te poți decide dacă să iei sau nu produsul x, nu este deloc în regulă, cel puțin nu în aceste vremuri.
  3. Planificările pot reduce numărul de vizite la magazin/piață. Asta depinde de necesarul gospodăriei, de veniturile disponibile la momentul respectiv, de posibilitățile de transport și, poate, de mulți alți factori. Dar se poate „jongla“, astfel încât să nu mergi la piață în fiecare zi, de parcă ai avea de făcut mercurialul, și la orice alt magazin, pentru semnat condica de prezență. În această perioadă, la cumpărături, vizitele rare și scurte sunt cele mai plăcute – parafrazând și adaptand un vechi slogan electoral.
  4. Vizitele acestea trebuie programate, în așa chip încât să nu pici la înghesuială. Dacă poți să mergi în acele intervale orare în care, de obicei, clienții nu dau buzna, încearcă să ajungi atunci. Chiar dacă asta înseamnă să pierzi, din când în când, somnul de dimineață sau de după-amiază, telenovela în reluare, grătarul din după amiaza de week-end, parada de sâmbătă seara sau taclalele cu diversele cunoștințe, neapărat printre rafturi și blocând drumul cu cărucioarele. Iar pentru pensionari înseamnă inclusiv mers la cumpărături în timpul săptămânii și la orele în care copiii și nepoții au program fix, pentru a lăsa zilele de week-end și serile pentru cei care au locuri de muncă și nu dispun de prea mult timp, mai ales flexibil, pentru cumpărături. Și, bineînțeles, nu lăsa totul „pe ultima sută“ – produsele care nu sunt ușor perisabile pot fi cumpărate cu zile și chiar săptămâni înainte de sărbători.
  5. Nu trebuie să mergi cu tot tribul la cumpărături. Necunoscuților nu le pasă de cei din jur, iar pentru cunoscuți, există moda de a pune poze pe Facebook, deși, în cele mai multe cazuri, nici prietenilor virtuali nu le pasă. Oricum, supermarketul nu este un loc pentru făcut fotografii cu familia reunită. Trebuie reamintit și că, pentru plimbare și socializare, există alte locuri, respectiv activități. Dacă aventura din magazin este doar un punct din programul care include mai multe deplasări și mai multe persoane, însoțitorii pot aștepta în mașină și să ajute afară la bagaje. Iar dacă intră graba în ecuație sau familii numeroase ori rude care nu pot ieși la cumpărături, poate două persoane delegate în magazin sunt, totuși, suficiente… Dacă ai uitat ceva sau mai ai mărunțișuri pe listă, poți încerca și la magazine mai mici, care respectă măsurile actuale de protecție. În felul acesta, eviți aglomerația și aglomerarea marilor magazine și, totodată, contribui la subzistența unor firme locale. Nu este nevoie să te întorci în supermarket pentru o pungă de stafide și una de cacao…
  6. Dacă apar Popeștii, se poate programa o convorbire la telefon sau online, iar dacă se vrea față către față, să fie în afara spațiului de cumpărături. Discuțiile fără legătură cu activitatea curentă, inclusiv cele telefonice, trebuie reprogramate, la fel și activitățile online sau comunicările pe marginea acestora. Adică nu este în regulă ca diverse individe, care sunt în magazin doar ca să se afle în treabă, să se holbeze la propriile telefoane printre rafturi și să-și arate una alteia numai ele știu ce și de ce, în timp ce alți clienți, care chiar sunt acolo cu treabă și cu grabă, să fie nevoiți să facă ocolul „divelor“ în 80 de minute, pentru a ajunge la anumite produse. După cum nu este în regulă nici să te proțăpești în mijlocul magazinului, sprijinit pe cărucior, într-o interminabilă convorbire pe care o poți avea ulterior.
  7. Nu este nevoie să cumperi de sărbători ca pentru „sfârșitul lumii“. Bătrânii spuneau că „nu mănânci cu șapte guri“ nici în aceste perioade. Dacă totuși o faci, lumea nu se va sfârși, decât eventual pentru tine, în cazul în care ajungi la urgență cu probleme care ar putea fi evitate și pleci de acolo cu un pui de covid, dacă apuci să mai pleci. Și, chiar dacă nu te atinge covidul, a mânca în neștire, riscând să ajungi la spital, într-o perioadă plină de provocări și probleme pentru sistemul medical, poate fi un semn de orice, dar nu de ceva bun, în niciun caz de bun-simț și înțelepciune.

Sărbătorile Pascale sunt, în ceea ce privește bucatele, îndelung pregătite. Dar, ca să fie fericite, aceste zile de sărbătoare nu au nevoie doar de mâncare. Nu prin cheltuială pentru fală și lucruri care sunt doar o spoială este Dumnezeu onorat, ci prin fapte care dovedesc cu adevărat credință, iubire și bună-cuviință. Iar pentru a trăi cum se cuvine, nu e nevoie să te înghesuiești prin magazine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *