Nici la bal, nici la spital

Mai multe cadre medicale, de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, au fost diagnosticate cu Covid-191Mai multe cadre medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2. Asta în timp ce populația, în mare parte, se relaxează, de parcă nu ar mai fi niciun pericol, iar diverși medici susțin că spitalele sunt sigure.

Deși autoritățile admit că mai există focare în spitale, o doamnă doctor îmi spunea, într-o convorbire telefonică pe care am avut-o zilele trecute, că pacienții se tem și evită internările fără motiv, căci perioada curentă este numai bună pentru așa ceva. Protocoalele ar fi riguros respectate și, astfel, există risc mai scăzut inclusiv pentru infecții nosocomiale, iar în ceea ce privește riscul pentru Covid-19, acesta nu ar fi semnificativ în spitale. Cumva, are dreptate, căci, în această perioadă, măcar pentru propria securitate, cadrele medicale sunt mai atente, iar la internare, cel puțin declarativ, se fac testări pentru a identifica bolnavii infectați cu noul coronavirus. Dar cum acest virus este destul de insidios, iar personalul medical are numeroase activități și contacte și în afara spitalului, canalele de pătrundere a noului virus în mediul spitalicesc rămân deschise. Și nu doar dinspre personalul medical, ci și dinspre pacienți, care pot transmite virusul până la primirea rezultatului testării pentru Covid-19 (dacă se face cu adevărat și este realizată în mod corect).

În ciuda știrilor triumfaliste, care mai apar, din când în când, în această perioadă, eu nu aș face o internare „pentru monitorizare”, ci doar în caz de acutizare sau agravare, în situații ce nu pot fi gestionate în ambulator și pot pune viața în pericol, imediat sau pe termen mai îndelungat. Cu alte cuvinte, aș avea în vedere, ca înainte de orice altă decizie, medicală sau nu, balanța beneficii-riscuri. O atare reticență, față de o presupusă internare, este determinată și de faptul că nu am un optimism debordant, atunci când vine vorba de respectarea procedurilor în timpurile acestea critice. Căci, dacă nu ești instruit și obișnuit să faci lucrurile bine pe timp de pace, nu o să le faci perfect pe vreme de război. Iar unele știri, precum cea care vizează situația de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, nu fac decât să îmi confirme suspiciunile. De aceea, cred că este bine ca, atât timp cât se mai vorbește de pandemie, să încercăm să ne ferim și de bal, și de spital. Dacă nu intră în discuție un eveniment cu adevărat important sau o problemă vitală, putem pune în așteptare sau să găsim o altă modalitate de rezolvare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *