Mărțișor cu țepișori?

În legătură cu mediatizarea cazurilor de COVID-19 identificate în școli, au apărut tot felul de postări și comentarii zilele trecute, inclusiv voci, considerate autorizate, care sugerează că se exagerează. Deși știrile menționează sute de cazuri de COVID-19, la elevi și profesori, unii reușesc să citească printre și peste rânduri, astfel încât să înțeleagă și să spună că ar fi vorba de un caz, o elevă care a luat virusul de la bunicuța. În fapt, acela este doar capul de listă, primul caz de COVID-19 confirmat după redeschiderea școlilor. Concentrând discuția pe acel caz, de parcă ar fi singurul, se argumentează că prezența copiilor la sala de clasă nu ridică probleme, pentru că acea elevă, depistată pozitiv la testul SARS-COV-2, a venit cu virusul de acasă.

A, ce bine, chiar m-am liniștit. Nu ar fi decât un caz, că doar unul e adus în discuție, iar eleva a venit cu virusul în sacoșă de acasă, nu l-a luat de la școală, doar alții îl vor lua de la ea. Da, că alții vor lua virusul la pachet acasă, nu contează, important este că acea elevă a adus la școală, nu a luat de acolo. Dar, stai, aceleași voci susțin că transmiterea virusului cu pricina la alți copii este improbabilă. Adică acea fetiță a luat virusul de la bătrână, ca să se joace și ea cu țeposul ăla, dar acum ține de el cu dinții și nu vrea să-l dea și la alții sub nicio formă – nici gravă, nici moderată, nici ușoară, nici asimptomatică, nu domnule, sub nicio formă! „Băi, nu puneți mâna pe drăgălașul ăsta, că nu știu ce vă fac! Fiecare cu ce a adus de acasă, luați-vă și voi dacă vreți, dar nu de la mine – căutați la bunicile voastre.“ Iar țeposul, chiar dacă n-ar fi ținut în zgardă, singur nu ar pleca, pentru că nu știe drumul… Și dacă, totuși, eleva îl dă până la urmă pe țepos unor prieteni apropiați, sigur aceștia nu îl vor da mai departe părinților lor, spun aceiași prezicători. Iar eu nu am înțeles și pace de ce virusul s-a transmis de la bătrână la copil, dar nu pleacă și pe la alți copii, iar dacă, în cele din urmă, găzduiește și pe la alții mici, apoi la aceștia rămâne, la cei mari nu mai trece.

Nu am înțeles, dar, după ce am citit astfel de postări, nu m-am mai îngrijorat că or să se apuce ăștia mici să dea Covid de Mărțișor bunicilor și părinților. Căci, se pare că am rămas la Sfântul Nicolae, când bunicii pun în ghetuțe copiilor, iar nebunaticii ăia bătrâni, dacă au terminat tot ce aveau pitit, au început să pună Covid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *