Ia pisica moartă la tine în poartă!

Unii comentează că, din cauza Covid-19, pacienții cu boli cronice nu se mai pot duce în spitale. De parcă pacienții aceia nu mai pot de dorul spitalelor. Pentru că, să fim serioși, a te duce la spital nu e totuna cu a merge în vacanță. Pacienții aveau rețineri și înainte, temeri corelate cu personalul medical, condițiile de „cazare“ și oferta de mâncare, plus binecunoscutele infecții nosocomiale. Chiar și în trecutele vremuri, mai bune, pacienții respectivi apelau la spital, doar dacă nu aveau alte soluții la îndemână, iar, dacă ajungeau acolo, erau trimiși, nu foarte rar, să își rezolve problemele în alt mod, în altă parte. Iar acum, în vreme de pandemie, pacienții cronici evită spitalele pentru că acestea au fost și sunt, uneori, focare Covid-19, pentru că acolo se pot încrucișa cu tot felul de infectați, care nu vor să fie cenzurați, pentru că sunt vulnerabili în fața acestui virus și, în spitale (dar nu doar), nu se simt protejați. Cei vulnerabili stau departe de spitale din cauza celor inconștienți și iresponsabili, care răspândesc virusul, nu pentru că respectivele unități medicale au fost închise de autorități. Așa că, acei indivizi care spun că să fie lăsați în pace cu covidul, că mor bătrânii și pacienții cronici, pentru că nu pot beneficia de servicii medicale, să facă bine și să respecte măsurile recomandate, pentru că, în primul rând, din cauza celor ca ei nu merg pacienții cronici la spital, în această perioadă.

Un sondaj realizat de IRES cuantifică anumite poziționări sceptice, specifice acestei pandemii: „57% dintre respondenți susțin că autoritățile au exagerat gravitatea pandemiei, în timp ce aproape două treimi, 64%, consideră că mass-media exagerează gravitatea pandemiei.“1Sondaj IRES: Majoritatea respondenților consideră că autoritățile și media au exagerat gravitatea pandemiei. O scurtă incursiune pe rețelele sociale și îți poți da seama că astfel de respondenți sunt, în mare parte, foarte vocali online, iar din ceea ce postează reiese clar că sunt acele persoane pe care nu ți le dorești prin preajmă, mai ales în acest context pandemic. Din păcate, cu acești oameni, te poți intersecta în spitale. Unii pot fi chiar cadre medicale! „Creşte şi numărul cadrelor medicale care au contractat virusul. Sunt 178 de cadre medicale diagnosticate cu COVID-19 la Spitalul de Urgenţă din Galaţi şi 24 de cadre medicale la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii.“, se menționa într-o știre apărută săptămâna trecută2Alte 42 de persoane infectate cu noul coronavirus în judeţul Galaţi. 202 cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Și nu a fost singura de acest fel!

Focare în spitale, adică unde, sub nicio formă, nu ar trebui să fie. Și de ce apar, poate fi explicabil, din perspectiva unei alte știri apărute mai de multișor, cu o asistentă care făcea parte din tagma celor care nu cred că virusul este real și s-a purtat ca atare, deși, ar fi trebuit să aibă o altă poziționare, din spirit civic, dar, mai ales, pentru că locul de muncă îi impunea anumite proceduri. Dacă te-ai angajat într-un loc, îți asumi sarcinile de acolo, indiferent de ceea ce vrei tu, personal, în primul rând, pentru că ești plătit pentru asta. Bineînțeles că, atunci când vine vorba de cadre medicale, te-ai aștepta să își facă datoria și pentru că înțeleg situația, dat fiind că, teoretic, au studii în domeniu, dar și din responsabilitate, pentru că meseria pe care au ales-o presupune salvare de vieți. Dacă nici cadrele medicale nu sunt atente, responsabile și solidare cu semenii lor vulnerabili, ce să te aștepți de la cei care nu au cunoștințele medicale necesare și nici obligațiile de rigoare. Și, atunci, cum să nu se teamă bolnavii cronici să meargă în spitale?

Din păcate, chiar și infectarea dirijorului Camil Marinescu a fost corelată cu un act de asistență medicală: „Ce nu au reuşit bolile incurabile a răzbit un virus luat la o analiză în Spitalul nr 9, de la un doctor cardiolog asimptomatic, care nu purta corect masca, pe nas. La un alt spital, Victor Babeş, a fost tratat cu tot ce se putea mai bine iar el le-a mulţumit public îngerilor veghetori de acolo.”3Cum s-a infectat dirijorul Camil Marinescu cu noul coronavirus. Mărturii din iadul trăit în ultimele zile: Mă transformă în gelatină. Îţi topeşte creierii. Da, nu este în toate spitalele la fel, există cadre medicale responsabile, poate inclusiv printre cele care au contactat virusul, de la persoane pentru care regulile actuale de protecție sunt opționale. Dar în spitale nu există doar cadre medicale, ci și alte categorii de personal, plus pacienții, care trebuie asistați, fie că sunt sau nu curați și cooperanți.

Oricum, ceea ce lipsește tuturor celor care se expun și, astfel, îi expun și pe alții, este acceptarea faptului că, atât timp cât trăiești într-o colectivitate și sub autoritate, trebuie să ții cont de legile și normele care vizează traiul în societate, astfel încât să nu îi lezezi pe alții, chiar dacă nu înțelegi sau nu ai chef să acționezi așa cum ți se cere. În niciun caz, să arunci mereu conducătorilor în poartă mănușa sau pisica moartă. Pentru că, în situații precum cea de față, fiecare are propria responsabilitate, fiecare trebuie să facă tot ce poate, mai bine, nu mai rău, pentru colectivitate, pentru semenul său. Iar cei care îi plâng pe bolnavii cronici, în timp ce îi condamnă la moarte, să lase lacrimile de crocodil și argumentele nefondate deoparte și să încerce să îi păstreze în viață prin câteva gesturi simple: distanțare, igienă strictă și mască pe față.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *