Fără jumătăți de măsură, când îți arde focu-n șură!

„Prof.univ. Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat că dacă 50% dintre oameni poartă mască, epidemia poate fi controlată.“, se menționează pe rohealthreview.ro1Prof.univ. Dorel Săndesc: Dacă 50% dintre oameni poartă mască, epidemia poate fi controlată.

Eu nu cred că lucrurile stau așa cum afirmă domnul doctor, ba chiar sunt de părere că astfel de declarații pot face mai mult rău decât bine. Pentru că mulți vor concluziona că e bine dacă e vorba de doar 50%, deci nu e un dezastru dacă ei nu o fac. Sunt destui care poartă masca, așa că unul în plus sau în minus nu contează, vor considera cei care caută întotdeauna căile ușoare, experții în deresponsabilizare. Ca la vot, și astfel se absentează masiv. S-o facă altul, de ce eu, căci mie îmi este greu…

În plus, când vine vorba de a-i proteja pe alții, nu cred că situația trebuie abordată astfel. Pentru că responsabilitatea fiecărui om contează și viața fiecărei persoane, care poate fi infectată, dacă nu este protejată, contează. Cei 50% care poartă mască nu pot proteja pe cei cu care vin în contact cei 50% care nu poartă. „Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă“, declară unul din personajele principale ale peliculei „Lista lui Schindler“. Iar cine pierde o viață, pierde o lume întreagă, nu? Problema se pune în dreptul meu, dacă pierd sau salvez eu.

Şi dacă vrem să abordăm problema cu cifre și procente consistente, nu trebuie să uităm că mari focare au apărut, atât la noi, cât și peste hotare, inclusiv de la un singur om. Cum spune Înțeleptul Solomon, „un singur păcătos nimicește mult bine“ (Eclesiastul 9.18) sau „puțină nebunie biruiește înțelepciunea și slava“ (Eclesiastul 10.1). Unul singur care nu poartă mască poate însemna, în actualul context, mai mult decât o majoritate care poartă. Astfel că, acea predicție cu „juma-juma“ nu doar că nu corespunde situației reale, dar poate contribui mult la degenerarea acesteia.

Virusul e răspândit în întreaga societate, nu trebuie să umblăm cu măști jumătate-jumătate. Jumătățile de măsură sunt dăunătoare sau de a dreptul distrugătoare – dacă este foc în șură, nu stingem doar jumătate, pentru că, altfel, se extinde focul la întreaga bătătură. Nu trebuie să coborâm standardele, din cauza celor care nu vor să se conformeze. Este un proverb, potrivit căruia, de foame, „coteiul turcului a mâncat și mere padurețe“. Aplicat la situația de față, cine n-a mai purtat mască, poate să se-nvețe.

A ceda jumătate, înseamnă să renunți deja și la cealaltă parte. Înseamnă să riști să pierzi tot, pentru că te-ai împiedicat de păgubosul „atât pot“. De aceea, pentru zilele care vin, să avem în minte doar 100%, nimic mai puțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *