Despre investigații și rezultate – „toate-s vechi şi nouă toate”

Din păcate, din cauza unor rezultate eronate la testele pentru Covid-19, statisticile zilnice sunt tot mai contestate. Scepticii au primit muniție și o utilizează, ignorând realitatea unui trend ascendent. Pentru că, dacă o parte din rezultate sunt fals pozitive, situația aceasta nu este de azi, de ieri – a fost și înainte și, în niciun caz, nu explică o creștere atât de accelerată a numărului de cazuri de nou infectați identificați. Explicațiile pentru situațiile de acest fel au fost date, recent, de specialiști, fiind corelate cu factorul tehnic, materialele utilizate sau cu personalul1De ce testele COVID-19 pot fi lipsite de acurateţe: Problemele apar din două motive.

Investigațiile cu rezultate contradictorii nu sunt o excepție și nu se corelează neapărat cu această epidemie. Apar frecvent pentru analize de laborator și chiar pentru investigații imagistice, atât la stat, cât și la privat. Bolnavii cronici știu că a obține rezultate diferite, de la laboratoare diferite, pentru aceeași investigație, nu este deloc ceva neobișnuit. Chiar și în imagistică se pot obține, pe aceleași imagini, interpretări diferite, dacă se cere a doua opinie medicală. Iar situații de acest fel apar nu doar la noi în țară. Bineînțeles că efectele pot fi, uneori, dezastruoase, și nu doar când intră în discuție boli infecto-contagioase. Dar nu e vorba de conspirații, ci de probleme sistemice, de care unii, sănătoși până să devină victimele actualei pandemii, se lovesc de-abia acum, că, de știut, știau de mult, dar să ia atitudine nu prea au vrut.

Dar, dacă, presupunând că statisticile pentru noii infectați nu corespund cu situația reală, despre numărul de decese, ce se poate spune? Ce s-a mai spus deja, nu? Că sunt plătite rudele, pentru a declara că decesul respectiv a survenit din cauza Covid-19 sau că personalul medical măsluiește datele. Dar poate fi asta explicația pentru creșterea accentuată a numărului de decese raportate? Pentru cei ce vor să se îndoiască, este, iar dacă nu aceasta, alta. Dar unii au această atitudine nu pentru că se îndoiesc în mod veritabil, din autentică ignoranță. Ci pentru că negând realitatea, în mod perfid, își neagă atât obligațiile, cât și consecințele propriilor acțiuni. Păi, cum să admiți că ale tale fapte i-au dus sau îi pot duce pe alții la moarte, când tu vrei să pari apărător al libertății, dreptății și, mai ales, al adevărului?

Dar atât cei care vor să se legitimeze astfel, cât și cei care au ales drumul acesta fără să gândească, nu vor ține cont de argumente și de date exacte, ci vor prelua și interpreta informații după cum și cât îi duce mintea sau intersul. A încerca o dezbatere este o inutilă pierdere de timp și de nervi – nu ai ce le face, așa că mai bine îți dai și le dai pace…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *