De ce să lași stimatele oi să se înfrupte din gunoi

„Mulţimile psihologice sunt credule, sunt capabile să accepte afirmaţiile cele mai neverosimile; de aceea, ele pot fi manipulate acţionându-se asupra imaginaţiei lor. Ca urmare a credulităţii lor, mulţimile sunt uşor excitabile şi nu pot fi convinse prin argumente.“, a lăsat scris Gustave Le Bon, în Psihologia mulţimilor. Vremurile noastre, și nu doar acestea, îi dau dreptate.

Să faci un porc să zboare, chiar nu se poate. Și nici să stai de vorbă cu persoanele care își pun pe internet oala de ciorbă, dar nu vor să le sufli în ea. Deși, parcă nu ai cum să nu o faci, atunci când aceste oale conțin prescripții medicale, elaborate și prezentate fără a avea la bază cercetare „ca la carte“. Idei toxice, profund dăunătoare, din cauza cărora, la ora actuală, se moare. Dar, până la urmă, nu se merită să te opărești, încercând să arunci sau să cureți lăturile destinate turmei. Cine nu are minte și vrea să mănânce mizeria otrăvitoare fierbinte o va face și se va supăra că, vezi bine, nu îl lași în pace. Așa că, dacă vrei să ai viață liniștită, îi lași pe cei dornici să se înfrupte cu otrava opărită și acționezi doar atât cât se poate, pentru a nu ajunge stropii ucigași prea departe.

Nu, nu are rost, să-ți bați capul și gura sau să bați în taste, pentru că amatorii de idei proaste, chiar dacă s-ar face scrum, tot nu se întorc din drum. Dacă un lup în haine de oaie împrăștie zoaie și gunoaie, iar oile reale sunt pline de bale și vor să mănânce, considerând că mizeriile sunt bune, dă-le permisiune. Căci, dacă-i iei hrana de la gură, și cea mai bleagă oaie din bătătură se transformă într-o fiară, una numai foc și pară. Pentru o minte de oaie, este bună orice zoaie, iar cu oaia nu te pui, nu-și agață pofta-n cui. Da, pentru anumite creaturi, orice gunoi e util și e de soi, pentru cel cu mintea goală, glodul chiar este de fală.

Există un proverb, care spune că nu faci sită de mătase dintr-o coadă de cățel, iar eu zic că tot așa nu vezi știință la o oaie sau un miel. Și atunci, trebuie să stai cuminte, să accepți că există ființe care nu pricep din cuvinte. Îi lași să behăie întruna pe cei care savurează minciuna, nu mai dai nicio povață și îți vezi liniștit de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *