Cui îi este necesară, cu adevărat, hidroxiclorochina sulfat

La momentul actual, în farmacii nu se mai găsește sulfat de hidroxiclorochină, medicament cunoscut sub numele de brand Plaquenil și prescris de specialiști în mai multe afecțiuni autoimune severe. Explicațiile farmaciștilor pentru acest deficit merg în două direcții: exportul medicamentelor în perioada premergătoare situației de urgență și contextul actual, în care au apărut solicitări noi din partea spitalelor, dar și a populației, menționând aici comportamentul iresponsabil al celor care, încurajați sau speriați de anumite referiri mediatice, au achiziționat medicamentul, în speranța că acesta îi va feri de a deveni victimele actualei pandemii.

Cât e de util Plaquenil pentru pacienții care se tem de Covid-19

Există medici care susțin că, în combaterea virusurilor de tipul coronavirinelor, clorochina poate fi un remediu eficient1French expert says second study shows malaria drug helps fight coronavirus, iar în țara noastră, Plaquenil a fost introdus în schema de tratament aplicată pacienților infectați cu noul coronavirus, SARS-CoV-22UPDATE. Primii pacienți cu COVID-19 au fost incluși în studiul SOLIDARITY organizat de OMS. Care sunt tratamentele studiate și utilizate în protocolul terapeutic contra infecției cu SARS-CoV-2. Cel mai fervent și proeminent susținător al acestui medicament, pentru combaterea Covid-19, a fost președintele american, Donald Trump3Coronavirus, lipsa medicamentelor în România și legătura cu Donald Trump. Recent, însă, Comisia Europeană, preluând poziționarea Agenţiei Europene pentru Medicamente, a pus sub semnul întrebării eficacitatea hidroxiclochinei sulfat în abordarea terapeutică a pacienților infectați cu noul coronavirus4Comisia Europeană susţine că nu există dovezi că medicamentul promovat de Trump este eficient împotriva COVID-19.

Dar, chiar dacă, în maladia extinsă la scară planetară, Plaquenil ar fi indubitabil eficient, potrivit specialiștilor care susțin acest tratament, efectele pozitive apar în combaterea infecției, nu în prevenirea ei. Sulfatul de hidroxiclorochină poate ajuta la vindecare, iar vindecarea presupune încetarea bolii – deci tratamentul se administrează celor bolnavi, deja infectați și simptomatici, nu celor sănătoși, care se tem de boală, dar nu fac ce trebuie pentru a se feri de ea. Este un tratament cu efect antiviral, nu previral.

Prevenția pentru Covid-19 se face respectând recomandările de izolare ale autorităților și medicilor specialiști, nu luând un tratament care asigură riscuri certe, dar beneficii la momentul actual încă prezumate, chiar și pentru cazurile diagnosticate! Dacă avem angoase, trebuie să stăm în case! Da, prevenția pentru Covid-19 se face cu autoizolare la domiciliu și stil de viață sănătos, care să fortifice sistemul imunitar printr-o alimentație bazată pe alimente de origine vegetală, integrale și nerafinate, hidratare corespunzătoare activității desfășurate și greutății corporale, odihnă suficientă și mișcare, plus multă voie bună. Nu prin automedicație cu medicamente care au riscuri certe, dar beneficii dubitabile. Pregătirile, cu stocuri de medicamente, pentru o potențială infectare, sugerează că persoanele care procedează astfel nu fac tot ce trebuie pentru a o preveni. Sau poate că au probleme, și nu doar de anxietate, ci și de raționament și moralitate. Ce nedumirește și scandalizează, în acelaşi timp, este că inclusiv cadre medicale și farmaciști au în vedere un tratament preventiv cu Plaquenil, adică persoane specializate, de la care te-ai aștepta la mai multă judecată și verticalitate. Să furi tratamentul celor bolnavi, din ignoranță, egoism și ipohondrie, nu este scuzabil în general, cu atât mai puțin în dreptul celor cu studii medicale și jurămintele de rigoare.

Ce nu știu sau ignoră cei care își administrează preventiv Plaquenil este că medicamentul menționat are o listă lungă de efecte adverse și contraindicații – este un medicament prescris în afecțiuni severe, dar care poate avea și urmări severe. Astfel că egoiștii, care l-au luat pentru binele lor, se pot trezi cu rezultate pe care nu le-au anticipat. Câți dintre cei care au cumpărat Plaquenil știu sau vor să admită că acest medicament poate afecta vederea, ficatul, rinichii, inima? Hidroxiclorochina sulfat poate afecta organe și genera disfuncționalități, daune pe care cei ce își administrează medicamentul ar trebui să le ia în considerare. Pentru a afla sau înțelege mai bine ce presupune administrarea acestui medicament, recomand consultarea unor prospecte în limba engleză, de la producători diferiți. Eu am identificat două astfel de prospecte, mult mai detaliate decât cel disponibil în limba română – unul pentru medicamentul produs și livrat pe piață de Sanofi-Aventis5PRODUCT MONOGRAPH INCLUDING PATIENT MEDICATION INFORMATION și unul pentru cel accesibilizat de Mylan Pharmaceuticals ULC6PRODUCT MONOGRAPH.

După cum am mai spus, sulfatul de hidroxiclorochină nu acționează preventiv pentru Covid-19, ca un vaccin, ci reactiv, iar medicamentul trebuie administrat în baza unei scheme de tratament stabilită de medicul curant și adaptată formei de manifestare a bolii, dar și istoricului medical al pacientului. Bineînțeles că se pune și problema interacțiunilor medicamentoase sau cu alte substanțe, precum cele alcoolice, iar din această perspectivă și a efectelor cumulate. Iar pentru anumiți pacienți, pot exista restricții sau cel puțin se recomandă prudenţă și monitorizare medicală strictă pe durata administrării. Aspecte la care cei care au cumpărat medicamentul nu s-au gândit. Unii dintre cei care l-au achiziționat s-ar putea să nu îl folosească, pentru că îl păstrează pentru o infectare cu virusul care nu e interesat de ei sau îl vor folosi după propria minte spre dauna propriului trup. Da, dacă ești într-o situație amenințătoare de viață, iei și medicamente care nu au efectul unui ceai de gălbenele, dar altfel, de ce să îți subminezi sănătatea cu ele? Dacă pentru tine, pacient care nu ai nimic, acest medicament nu este necesar, de ce să îl iei? Așa, ca să fie, că nu se știe, că rău nu are ce să facă? Ba chiar are, și încă ce are! Mulți pacienți cu probleme autoimune ar renunța la tratamentul cu Plaquenil, dar, în cazul lor, nu se poate. Iar dacă devii pozitiv la testarea pentru noul coronavirus, stai acasă și te tratezi după propria găsire cu cale, cu acel Plaquenil cumpărat din farmacii?

Mai nou, presa relatează că oamenii, sătui de Plaquenil sau considerând că acesta nu este de ajuns pentru a-i ocroti de Covid-19, au luat cu asalt farmaciile, pentru a-și face stocuri și de acetaminofen7Farmaciile din România, sfătuite să nu vândă mai mult de o cutie-două de Paracetamol fiecărei persoane: Toată lumea a dat năvală, vândut în România sub numele de brand Paracetamol sau Panadol. Așa cum au cumpărat unii câte 100 de kg de făină (albă, rafinată, că numai vulgul consumă de cealaltă) și 60 de litri de ulei (caz real), pregătindu-se ca pentru foamete, așa achiziționează (probabil aceiași indivizi) și medicamente, căci se gândesc că, dacă nu a plouat, nu se mai face Paracetamolul. Pentru aceștia, cred că se impun, totuși, câteva precizări, căci acetaminofenul nu se consumă pe pâinea făcută cu făina și uleiul luate cu toptanul. Medicamentul are toxicitate hepatică ridicată și, de aceea, se administrează strict la nevoie (nu preventiv), pe durate scurte, cu prudență în ceea ce privește dozele și interdicție pentru consumul de băuturi alcoolice, în perioada administrării8PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR. În Statele Unite, acetaminofenul, cunoscut mai ales sub numele de brand Tylenol, a devenit prima cauză de insuficiență hepatică acută9Acetaminophen Toxicity, evident, din cauza automedicației și nerespectării precauțiilor care se impun la administrare, în corelație cu istoricul medical și interacțiunile medicamentoase. Unii specialiști consideră că toxicitatea se poate instala și la doze mai mici decât cele considerate a fi toxice, chiar în cadrul marjei terapeutice, dacă pacientul consumă și băuturi alcoolice sau a avut o alimentație precară în perioada respectivă10Medication in the Time of COVID-19: Listen to the Experts. Să te automedichezi preventiv, cu Plaquenil și Paracetamol, administrate în același timp și, poate, pe lungă durată și în doze care să asigure „succesul” așa-zisului tratament, este o cale sigură de a-ți compromite ficatul. E și asta o idee, să nu mori de virus, ci de frica lui, ucigându-te singur! Prostia îngroapă România!… Prostia și egoismul, iar acestea sunt boli mai periculoase decât Covid-19! Virusul a venit și o să plece, dar celelalte două plăgi rămân!… Sau poate nu, că acționează selecția naturală, având în vedere că indivizii care suferă de celelalte două maladii dau semne că vor să se elimine singuri.

Cât e de util Plaquenil pentru pacienții cu boli autoimune

Plaquenil este un medicament care se prescrie unor pacienți cu afecțiuni autoimune severe, urmărind, evident, balanța beneficii-riscuri. Riscurile neadministrării vizează acutizarea și agravarea bolilor cronice, ceea ce înseamnă dureri și alte simptome cu potențial invalidant, iar în anumite circumstanțe, evoluții care amenință viața.

În fața noului coronavirus, pacienții cu afecțiuni autoimune au o vulnerabilitate semnificativă, care se poate amplifica în absența tratamentului, prin acutizarea bolii (ceea ce este numit puseu). De altfel, absența tratamentului necesar poate transforma orice caz cronic într-unul acut. Iar dacă bolile cronice se acutizează, pacienții respectivi vor solicita serviciile de urgență și aglomera spitalele, într-o perioadă în care acestea ar trebui să fie disponibile pentru provocările ridicate de Covid-19. În acest mod, apar provocări suplimentare pentru centrele și cadrele medicale, dar și pentru persoanele care, deși sunt vulnerabile, se expun unor pericole mai mari de contaminare. În cazul în care s-ar infecta cu noul coronavirus, criza în dreptul unui pacient autoimun poate fi mult mai amplă, iar dacă boala cronică intră în faza de acutizare, nu cred că organismul ar putea gestiona două provocări majore, în același timp, ambele implicând sistemul imunitar.

Menționez pentru necunoscători și reamintesc pentru cunoscători că, în bolile autoimune, sistemul imunitar nu mai recunoaște propriile țesuturi, pe care le atacă, în funcție de specificul bolii. Căci bolile autoimune sunt de două tipuri – sistemice și de organ. În bolile autoimune sistemice, poate fi afectată orice parte a corpului, pot fi implicate inclusiv organele vitale. Selena Gomez115 Things Selena Gomez’s Battle With Lupus Have Taught Us About the Autoimmune Disease, diagnosticată cu lupus, s-a confruntat, potrivit propriilor declarații, cu afectare a sistemului nervos central și renală, fiind nevoită să apeleze la transplant renal. Pentru acești pacienți, există riscuri majore, certe și de neevitat, în absența medicației, precum și beneficii indubitabile, la administrarea acesteia. Prin urmare, autoritățile trebuie să acționeze pentru a asigura necesarul de Plaquenil și pentru pacienții cu afecțiuni autoimune, cărora le-a fost prescris medicamentul menționat, nu doar pentru cazurile de Covid-19.

Situația este descurajatoare pentru pacienții autoimuni care depind de sulfatul de hiroxiclorochină și disperată pentru cei ale căror stocuri sunt aproape de zero. Recomandările de schimbare a tratamentului, presupunând că acestea ar putea fi avansate ca soluție, sunt inacceptabile și inaplicabile, mai ales în această perioadă. Pentru că este vorba de afecțiuni complexe și de tratamente asemenea, diferite între ele și fără a exista numeroase opțiuni, precum în cazul suplimentelor alimentare. Mai mult, Plaquenil nu este un tratament substituibil, după cum apreciază și specialiștii în domeniu12UN MEDICAMENT REBRANDUIT CA “TRATAMENT ANTI-COVID19” DISPARE DIN FARMACIILE NOASTRE ȘI MII DE PACIENŢI CU BOLI REUMATOLOGICE SUFERĂ. Iar tratamentele se prescriu personalizat, luând în considerare foarte multe date medicale, care, înainte de schimbarea unui tratament, trebuie actualizate prin investigare. Dar, dacă în contextul actual se recomandă ca populația să stea în casă, punem pe drumuri tocmai grupurile vulnerabile, pentru o schimbare de tratament care nu este nici posibilă și nici recomandabilă? Căci, și acesta este un aspect foarte important, Plaquenil este prescris în anumite afecțiuni autoimune pentru că prezintă cea mai bună balanță beneficii-riscuri, în ceea ce privește tratamentul bolilor menționate. Unii pacienți sunt sub tratament doar cu Plaquenil, altora le-a fost introdus acest medicament într-o schemă de tratament mai amplă. Trebuie menționat și că alte medicamente, utilizate în abordarea terapeutică a afecțiunilor care sunt tratate cu Plaquenil, au un efect imunosupresor mai puternic, dar și alte efecte adverse și contraindicații, fiind, în mod cert, mai ofensive pentru organism, motiv pentru care sunt evitate în anumite cazuri. Mai mult, poate fără a avea efectele pozitive înregistrate sub tratamentul cu Plaquenil, acestea ar genera vulnerabilități imunologice suplimentare, care nu sunt de dorit în contextul actualei pandemii. De asemenea, intră în discuție și stresul pe care organismul îl resimte la o schimbare de tratament, mai ales cu unul mai puternic, iar acest aspect reprezintă un argument în plus pentru a respinge orice propunere vizând schimbarea de tratament, ca o soluție pentru criza generată de absența Plaquenil de pe piață.

Soluții propuse autorităților pentru criza de Plaquenil

Pentru rezolvarea actualei crize de Plaquenil în farmacii și prevenirea alteia similare, din punctul meu de vedere, sunt necesare următoarele măsuri:

aprovizionarea imediată a farmaciilor cu sulfat de hidroxiclorochină;
distribuirea medicamentului, la nivel de farmacie, strict pe bază de recomandare medicală și stabilirea unor sancțiuni dure pentru abaterile de la această prevedere;
– medicii de familie să nu mai poată elibera rețete pentru Plaquenil, decât dacă au la bază recomandarea unui specialist și investigații doveditoare ale bolii care impun tratamentul, în concordanță cu prospectul medicamentului;
– transparentizarea stocurilor din farmacii și sancționarea declarațiilor false, privind existența sau nu a unui medicament în farmacii și depozite;
anchete în depozite și farmacii și sancționarea drastică a derapajelor, în baza unor măsuri care presupun actualizare, pentru a stopa exporturile, stocările abuzive și distribuirile condiționate, nejustificate și/sau preferențiale;
constituirea unui fond viabil de rezervă cu acele medicamente care sunt indispensabile vieții, atât pentru boli cronice, câr și pentru cele acute;
– constituirea unor baze de date centralizate, cu pacienții care depind de un anumit tratament, o procedură care să permită evaluarea necesarului pentru aceștia, în vederea asigurării unui posibil stoc de criză.

Bineînțeles că, pentru dispariția Plaquenil din farmacii, sunt vinovați și farmaciștii, care au vândut oricui a vrut un medicament care nu ar trebui disponibilizat decât cu dovada recomandării din partea medicului specialist sau a doctorului de familie. Acest medicament a fost eliberat, în cantități semnificative, „la liber”, fără nicio recomandare medicală, sau probabil în baza unor rețete fără acoperire, eliberate de medicii de familie, după cum sugerează o referire dintr-un articol apărut recent pe libertatea.ro13UN MEDICAMENT REBRANDUIT CA “TRATAMENT ANTI-COVID19” DISPARE DIN FARMACIILE NOASTRE ȘI MII DE PACIENŢI CU BOLI REUMATOLOGICE SUFERĂ. După cum am susținut mai sus, este necesară interzicerea eliberării Plaquenil din farmacii, în absența unei recomandări medicale (rețetă, scrisoare medicală, raport), de la specialist sau doctorul de familie. Iar aceștia din urmă să nu aibă posibilitatea de a elibera rețetă după buna găsire cu cale sau propriul interes, ci strict în baza unei scrisori medicale de la specialist, nu neapărat actuale, dar să existe istoricul medical pentru recomandare. Și farmacia să dispună de dovezi pentru eliberarea medicamentului, în copie sau original. Pentru că situația actuală a blocat pacienți în localități diferite de cele în care sunt arondați CAS și la medicul de familie, este greu pentru aceștia, inclusiv pentru mine, să mai valorifice rețetele compensate acordate de medicul de familie. Este de dorit, în situații de acest tip, ca pacienții să poată achiziționa nu doar cu rețetă compensată, ci și cu achitare integrală, din orice localitate, cu dovadă de recomandare medicală. Dar, dacă nu există rețetă de la medicul de familie, să fie permisă utilizarea unor documente eliberate anterior de medicul specialist (raport sau scrisoare medicală) și să rămână măcar o copie la farmacie. Evident, situația ideală este cea în care pacienții pot beneficia de rețete electronice.

Un alt aspect, asupra căruia am atras atenția mai sus, vizează declarațiile farmaciștilor referitor la stocurile de Plaquenil în farmacii. Dacă e să ne bazăm pe aceste declarații, deficitul de Plaquenil nu se înregistrează doar de aproximativ zece zile, așa cum menționează Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan în articolul apărut pe libertatea.ro14UN MEDICAMENT REBRANDUIT CA “TRATAMENT ANTI-COVID19” DISPARE DIN FARMACIILE NOASTRE ȘI MII DE PACIENŢI CU BOLI REUMATOLOGICE SUFERĂ, de 1 aprilie. Articolul nu este o păcăleală, surprinde o situație cât se poate de reală și se bazează pe ce au menționat cei din sistem. Care, probabil, una declară presei și alta oamenilor de rând. Pentru că pacienților autoimuni care i-au contactat, farmaciștii le-au declarat că nu au Plaquenil, iar medicamentul nu este accesibil nici în depozite, că e vorba de un deficit vechi, acutizat de actuala criză sanitară, generată de COVID-19. Personal, am sunat la numeroase farmacii, din mai multe județe – răspuns aproape identic, cu doar ușoare variații. Același demers l-au făcut și alți pacienți aflați în situația mea, iar ei, ca și mine, au ascultat același refren – nu avem, nu există nici în depozite. Atunci, mă întreb și întreb, de unde au „răsărit” în farmacii, „în seara zilei de 26 martie”, cele 684.100 de comprimate de hidroxiclorochină sulfat, adică aproximativ 1.000 de cutii de Plaquenil, menționate în articolul apărut pe libertatea.ro? Căci, în chiar perioada respectivă, pacienții erau asigurați că medicamentul lipsește din farmacii și nu poate fi găsit la niciun distribuitor. Pe de altă parte, farmaciștii țineau să ne spună că medicamentul nu se eliberează decât pe bază de rețetă, dar admiteau, implicit, că amatorilor de automedicație pentru Covid-19 li s-a putut da și fără recomandare medicală. Și, dacă acest medicament se eliberează din farmacii – sau așa ar trebui – doar pe bază de rețetă, cine și în ce bază a achiziționat aproximativ 100.000 de pastile în doar patru zile, după cum se menționează în aceeași sursă? Cine ne-a furat hidroxiclorochina sulfat, fără a fi responsabilizat? Este imperios necesar ca persoanele și organizațiile care distribuie acest medicament către persoane fizice sau juridice, din țară și/sau din afara țării, în dauna pacienților care depind de el, să fie responsabilizate! Altfel, situația se va repeta, fără doar și fără poate…

Cum putem depăși această criză punctuală și criza globală

Da, în această perioadă, toți suntem speriați de virusul ucigaș și toți ne dorim să trăim. Dar nu trebuie să mergem mai departe părăsind orice fărâmă de umanitate, furând dreptul la viață al altora prin cumpărături sau livrări nenecesare, din farmacii sau magazine alimentare. Toți vrem să trăim și nu oricum, ci o viață bună. Dar asta nu se poate obține decât împreună, nu călcând pe ceilalți în picioare pentru o pastilă sau o farfurie de mâncare ori stând de-o parte, atunci când, fiind autoritate, poți rezolva, cu mai multă sau mai puțină implicare, o problemă gravă semnalată. Impreună, populație și autorități, putem merge mai departe. Cu greu, dar se poate!…


P.S. Acest articol conține puncte de vedere personale, care nu se vor și nu sunt prescripții medicale. Pentru abordarea Covid-19, urmați recomandările autorităților și specialiștilor din domeniul sanitar. Pentru informații medicale în orice privință, adresați-vă medicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *