Chiar dacă nu pot fi urmate toate măsurile recomandate

Astăzi, am primit pe telefon, prin serviciul Ro-Alert, un mesaj de „alertă extremă”, privind instituirea stării de alertă, cu recomandări ce vizează măsuri sanitare pe care populația trebuie să le ia în considerare în această perioadă. Trecând peste faptul că distanța recomandată, de 1,5 metri, contrazice recomandările unor medici specialiști, care susțin că distanța de siguranță ar fi de fapt mai mare, pe plaiurile noastre, în viața de zi cu zi, mă îndoiesc că și distanța aceasta mai mică va fi respectată. Pentru că nu se vrea, dar și pentru că nu se poate. Cum să păstrezi distanța de 1,5 metri în mijloacele de transport în comun, dar și la urcare/coborâre din acestea? Cum se poate, în aceleași mijloace de transport, să nu atingi suprafețele atinse de alții? Și cum să nu atingi suprafețe atinse de alții, când mergi la cumpărături? Că doar marfa nu s-a teleportat pe raft! Bineînțeles că a fost așezată acolo de niște mâini. Deci, există situații când, efectiv, nu se poate!

Dar există și de celelalte, când nu se vrea, iar acestea apar, de multe ori, la cumpărături, din cauza unor indivizi care fac cele care nu ar trebui făcute. Adică pun mâinile pe produsele pe care le scoți din cărucior/coș, ca să le rearanjeze ei pe bandă, pentru că nu știu ce li se pare în neregulă, când vor să își așeze propriile cumpărături. Sau, când trec pe lângă cineva și se grăbesc să își facă loc în depășire, mai pun și mâinile pe ghinionista persoană. Iar dacă doresc să acceseze marfa de pe un anumit raft, vor acționa întotdeauna ca și cum nu ar exista decât ei în zonă. La rând, dacă li se pare că nu ai așteptata mobilizare, te atenționează punând mâna pe tine, cu imbolduri doar nerostite, în cel mai bun caz. Ce să faci cu acești oameni? Ce să faci, nu prea ai ce să faci, căci, și dacă le spui ceva, poate fi degeaba sau chiar dăunător în dreptul tău, căci dreptatea e mereu a lor. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le spui, ci doar că este indicat să nu o faci conflictual și să nu ai prea multe așteptări. Dar, cel mai bine e să încerci să eviți situațiile de acest fel – ceea nu se poate mereu, din păcate.

Chiar dacă survin și astfel de episoade în traiul nostru cotidian, nu trebuie invocate ca scuză, pentru a nu respecta recomandările autorităților. Deși nu trăim într-o lume ideală, este bine să facem tot ce ține de noi, fiecare în parte, pentru a respecta, cât de mult posibil, măsurile recomandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.